#grillfen

 

Smörgåstårta med räkor och kaviar

Är det födelsedagskalas så ska man ju äta smörgåstårta. Detta är mitt favoritrecept på smörgåstårta.Smörgåstårtan räcker till ca 14 - 16 personer

48 skivor jättefranska (rostbröd)
300 gr bredbar leverpastej
1 burk smörgåsgurka
50 g majonäs


600 g lagrad prästost
12 stora tomater
1 tub smörgåspickles


4 paket bacon
3,5 dl creme fraiche
2 msk dijonsenap
50 g tomatpuré
1 purjolök
1 msk curry


Garnering
1kg räkor med skal ( 600 g skalade räkor)
100 g röd caviar
100  g svart caviar
1 citron
dill för garnering
gurka för garnering
2 dl gräddfil
4 dl majonäs
6 ägg 
bladsallad


Kantskär brödet och lägg ut ett första lager med 3x4 skivor bröd. Blanda leverpastej med 50 g majonäs för att få en bra bredbar konsistens. Bred ut på brödet. Hacka smörgåsgurkan fint och lägg på leverpastejen. Lägg på ett nytt lager med bröd.

Bred på hela tuben med smörgåspickles. Riv osten och strö över den. Dela tomaterna och ta ur innanmätet och hacka tomaterna ganska fint. Låt dem rinna av i en sil så blir det inte så blött i tårtan. Bred ut över osten.Lägg på ett nytt lager med bröd. Strimla bacon fint, och stek det knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper. Strimla purjolöken fint och stek den mjuk på medelvärme utan att den tar färg. tillsätt creme fraiche, senap, tomatpuré, curryn och slutligen baconet. Rör samman på medelvärme. Låt svalna och bred sedan på tårtan. Lägg på det sista lagret med bröd. Så här långt kan du förbereda dagen innan. Slå in tårtan i plastfolie och ställ den i kylen. På så sätt blir den dessutom saftigare.Nu är det dags att garnera tårtan. Blanda samma gräddfilen och majonäsen. Bred ut den i ett jämnt lager runt om tårtan. Skiva gurkan tunt med osthyvel. Sätt runt om tårtan. Resten av garneringen blir upp till dig att bestämma hur det ska se ut. Ger några exempel nedan på hur jag gjort. 

Tips: Använd spritspåse för kaviaren så är det lättare att få ut den i snygga jämna rader.

Hoppas du blir nöjd med resultatet!Post
Instagram