#grillfen

Cote de bouef med ugnsgrillad vitlökspotatis, hemmagjord bearnaise och grillad majskolv

En stor saftig entrecote med benet kvar som känns så där lite extra lyxig och något som får dina gäster att höja på ögonbrynen då inte speciellt många brukar grilla en sådan här hemma. 


 


 

En bit är oftast lagom att dela på två.

 

Till 4 personer
2 rejält tilltagna Cote de bouef
Salt och peppar 


 


 

Ta fram köttet och låt det vila ca en timma i rumstemperatur. Salta köttet runt om och låt det vila under tiden som du tänder och får fin glöd.  Grillen ska tändas i så kallad 50/50  uppsättning. En sida med kol och en utan.

Grilla köttet runt om på alla sidor så att du får en fin grillyta. Sedan flyttar du över köttet på den indirekta sidan, sätter i en grilltermometer och låter köttet komma upp i 54 grader för medium rare och 57 grader för medium. Någon annan temperatur behöver du inte bry dig om för då kan du som tidigare sagts, grilla korv. Peppra med svartpeppar och låt köttet vila minst 10 minuter på skärbräda så att safterna får chans att stanna kvar i köttet. Skär sedan upp köttet mot köttfibrerna. 


 

Ugnsgrillad vitlökspotatis
1 kg färskpotatis
1 dl olivolja
4 vitlöksklyftor
1 - 2 msk flingsalt
1 msk rosmarin

Sätt ugnen på 225 grader. Pressa vitlöksklyftorna och tillsätt övriga ingredienser och häll sedan på potatisen och rör runt med potatisen. Sätt in i ugnen och rör om då och då tills potatisen är gött rostade. 


 

Bearnaise

En god hemmagjord bea slår ju alla gånger något som du köper färdigt i butiken och så känner man ju sig så där extra häftig när man gjort något från grunden.

 

Du behöver
1 dl vitvinsvinäger
1 schalottenlök fint hackad
1 kruka fransk dragon
5 vitpepparkorn
2 stora äggulor
2 msk vatten
300 g smör
1 knippa bladpersilja
1 tsk citronsaft
Salt


Smält smöret på låg värme.
Koka ihop vinäger, schalottenlök , sex blad färsk fransk dragon och vitpepparkorn och koka  till ca 2 msk kvarstår. Sila av vätskan och låt den svalna något. Sedan tillsätter du vattnet och äggulorna och börjar vispa. Jag brukar använda handvisp då jag inte är så tuff (eller för lat) för att använda handvisp. Häll i smöret sakta under konstant vispning. När den har tjocknat tillsätter du fint hackad persilja och resten av den finhackade dragonen. Häll i citronsaften och smaka av med salt. 


 

Grillad majskolv

Äntligen har färska majskolvar kommit till affären igen så att man inte kan tvingas till att köpa läskiga kokta halvfabrikat. Detta är ett av mina favorittillbehör!


Räkna med en kolv per person

 

Vitlökssmör
150 g smör
2 vitlöksklyftor
1 tsk flingsalt
1 krm paprikapulver. 

Lägg majskolven  med bladen kvar och grilla den runt om till bladen är svarta, ca 20 min. Nu tar du bort bladen och grillar majsen snabbt så att den får lite färg.


Servera med vitlökssmöret.

Dela en citron på mitten och grilla den mjuk och pressa den sedan över köttet.

Nu är du redo att servera alltihop! 


Post
Instagram