#grillfen

Helgrillad rotselleri med svartkål och brynt smör

Denna vegetariska rätt blandar smaker av hösten till ett mästerverk. Att grilla grönsaker är så gott också, även om det går att göra rätten i ugnen för de som kanske inte grillar året om :)


Till fyra personer

1 stor rotselleri
30 gram rumsvarmt smör
1 tsk salt

1,5 dl belugalinser

1 bunt svartkål - skär bort mitten på svårtkålsbladen genom att skära längs med sidorna på mitten av bladet så att du får ”två” blad av varje blad. Annars kan kålen upplevas som lite träig. Kapa sedan på mitten.
200 g shitake-svamp
50 g hasselnötter

100 g saltat smör

Smör till stekning


1. Grillningen

Tänd grillen för indirekt grillning och stabilisera den på 200 grader. Blanda samman smör och salt och smörj sedan in rotsellerin med det. Ställ rotsellerin på ett ugnssäkert fat och ställ in i grillen alternativt i ugnen. Det tar mellan 1,5 – 2 timmar tills den är klar. Du ska utan problem kunna köra en provsticka igenom den, då är den klar.


2. Brynt smör

Smält smöret på ganska hög värme i en kastrull. Låt smöret bubbla upp ordentligt. Snurra runt smöret i kastrullen några gånger så att värmen fördelas jämnt.

Håll nu koll på smöret, efter cirka 2 minuter börjar det färgas gyllenbrunt, sen blir smöret ”stilla” och börjar dofta nötigt. Dra av kastrullen från värmen, så inte smöret blir bränt.

Använd en sked och ta bort skummet från ytan på smöret. Häll sedan över smöret i en annan skål för att det inte ska brännas vid. Glöm inte att använda det som ser mer brynt ut i botten, det är det som är det godaste.

3. Koka belugalinserna enligt anvisningen på paketet.

4. Torrosta hasselnötterna på medelvärme tills de börjar lukta ”nötigt”. Se upp så att du inte bränner dem. Häll över dem i en skål och låt dem svalna. Hacka dem sedan grovt.

5. Dela svampen i halvor och stek dem i smör tills de får lite färg. 

6. Stek svartkålen i smör tills de har mjuknat lite men har ”krisp” kvar. Smaka av med salt.

7. Servera genom att lägga kålen i botten på en snygg tallrik. Lägg på belugalinser ovanpå kålen. Dela på rotsellerin och gröp ut ”portionskulor” ur den och lägg ovanpå linserna. Toppa med svamp, nötter och avsluta med att skopa över generöst med brynt smör.

Smaklig måltid!


Post
Instagram