#grillfen

Hjortron- och italiensk marängdröm

En superb efterrätt där du hittar sötma, värme och krämig god karamellglass. Den serverades som efterrätt på nyårsafton och var mycket uppskattad.Du behöver till fyra personer

400 g hjortron


Havrefras

25 gram smör
3 matskedar strösocker
2 deciliter havregryn
1 msk sirap 
ev. lite vatten

Smält smör i en stekpanna, tillsätt socker, havregryn, sirap och rör om. Rosta försiktigt till sockret smälter och havregrynen blir gyllenbruna häll ev. på lite vatten om det blir för torrt. Vakta noga så att det inte bränns. Häll över på fat och låt svalna.


Karamellglass

3 dl grädde
2 dl mjölk
1 burk karamelliserad sötad kondenserad mjölk

Vispa samman allt så att det blir slätt. Häll sedan över det i en glassmaskin och kör tills den är krämig och god.Italiensk maräng

100 g äggvita
100 g socker
65 g vatten
12 g ättika

Värm upp socker, vatten och ättika till 121 grader, använd hushållstermometer. Äggvitorna vispas luftiga. Med en tunn stråle, under vispning, häller du sockerlagen ner i de lätt vispade äggvitorna. Vispa marängen i ytterligare 4 minuter. 


Uppläggning

Fyll marängen i en spritspåse med tyll. Ta ett snyggt fat och lägg hjortron först och strö sedan över havrefras. Skopa en kula glass och lägg ovanpå. Spritsa maräng runt glassen. Bränn av marängen försiktigt med en gasbrännare.

Dags att njuta!
Post
Instagram